Mediatheek en taalbeleid

Taal is niet alleen maar een zaak waar de diverse vakken op school een rol in spelen, ook de mediatheek heeft een belangrijke functie bij het verhogen van het taalniveau op school.

Dat begint bij een boekenaanbod dat aansluit bij de belevingswereld van leerlingen en toch voldoende uitdaging biedt om verder dan die eigen belevingswereld te kijken en natuurlijk om de kennis van het Nederlands te vergroten.

De brugklassen krijgen aan het begin van het jaar een mediatheek les. Onderdeel daarvan is de boekzoeker. Dit is een site waar leerlingen aan de hand van een aantal vragen kunnen ontdekken welke boeken zij waarschijnlijk leuk vinden om te lezen.

Verder verzorgt de mediatheek het Gedicht op school, een initiatief waarbij iedere week een ander gedicht aandacht in de school krijgt d.m.v. projectie van het gedicht in het gebouw. Nu kan het gedicht van de week al op de site van de mediatheek gelezen worden.

Ieder jaar doen wij als school mee aan het Jonge Jury project. De Jonge Jury is een literatuurprijs die anders dan andere literatuurprijzen niet toegekend worden door een vakjury maar door de lezersgroep. Alle tweede klassen krijgen een doos met boeken die het voorgaande jaar verschenen zijn en leerlingen kiezen daar een boek uit. Ze lezen dat en maken een bijbehorende opdracht. Als ze willen kunnen ze landelijk hun stem uitbrengen.

Soms nodigen we ook een aantal schrijvers uit om op school te vertellen over hun werk en vragen van leerlingen te beantwoorden.

Dit schooljaar voor het eerst organiseren we in samenwerking met de Openbare Bibliotheek voor brugklassen een voorleeswedstrijd Read2me!

De wedstrijd wordt georganiseerd in 3 rondes:

1. Op school niveau;
2. Op provinciaal niveau;
3. Op landelijk niveau

Hopelijk gaan onze leerlingen ver komen.